“Qüern”, ara en xarxa

Qüern. Repertori bibliogràfic de llengua i literatura catalanes de l’edat mitjana i l’edat moderna és una iniciativa de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona que pretén recollir tots els estudis que es publiquen sobre la llengua i la literatura catalanes dels orígens fins a mitjan segle XIX. (‘Qüern’ vol dir ‘quadern’ en llengua catalana antiga.)

Al 2007 va aparèixer el darrer número, el 7 (des del 1995), en format paper. Ja aleshores anunciàvem que passaríem al format en línia per tal de fer més universal, assequible i dinàmica la publicació. Ara podem anunciar-vos que teniu a la vostra disposició la consulta de Qüern per internet a l’adreça: www.quern.cat

Tot aquest material és de gran ajuda per als investigadors que treballen temes d’aquests períodes, perquè a Qüern no només hi ha referències a estudis sobre llengua i literatura, sinó també a altres disciplines que hi estan en contacte.

Amb la transformació dels continguts de Qüern en una base de dades consultable en línia hem aconseguit, en primer lloc, una accessibilitat més eficient als continguts gràcies a les possibilitats de cerca combinada per autors, títols, matèries, anys de publicació, etc. En segon lloc, té una difusió molt més àmplia que la que aconseguíem amb els 400 exemplars en paper que es distribuïen gratuïtament arreu del món entre investigadors, biblioteques i institucions afins. El format digital permet també cerques més exhaustives i completes, així com creuar dades de naturalesa diferent, i altres opcions impossibles de plantejar en el format tradicional.

Qüern és un producte únic per les seves característiques, és l’única publicació que recull exhaustivament i periòdica la bibliografia d’estudis sobre llengua i literatura catalanes de l’època medieval i moderna.

La pàgina compta amb les instruccions mínimes per poder fer les recerques pertinents, per bé que la base de dades que utilitza Qüern, RefWorks, és ben coneguda en l’àmbit acadèmic i científic, i no presenta dificultats per accedir als materials en funció dels interessos de cadascú.

Us agrairem que els interessats utilitzeu el formulari de la pestanya del menú “contacte” de la pàgina web per fer-nos arribar la vostra adreça electrònica, la qual cosa ens permetrà de mantenir-vos al corrent de les innovacions i canvis que afectin a Qüern en el futur, així com de les activitats de recerca, acadèmiques, etc., relacionades amb els àmbits d’estudi que inclou Qüern: història de la llengua i de la literatura catalanes de l’edat mitjana i de l’edat moderna, història del llibre i de la lectura, història de l’ensenyament, context cultural, etc.

Estem a la vostra disposició per a totes les propostes que us sembli que poden millorar Qüern. En nom meu i de Lola Badia, directora del Centre de Documentació Ramon Llull  de la Universitat de Barcelona, que col·labora en la compilació de Qüern, us encoratgem a utilitzar i a difondre el nou format d’aquesta eina bibliogràfica dels estudis de llengua i literatura catalanes.

Aquesta entrada s'ha publicat en literatura catalana moderna i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a “Qüern”, ara en xarxa

  1. aster ha dit:

    Una gran eina sense cap mena de dubte!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s