Un recull d’estudis monumental i imprescindible sobre la nostra literatura moderna

És a punt de sortir Del Cinccents al Setcents. Tres-cents anys de literatura catalana. Editat amb rigor per la curadora Eulàlia Miralles, i amb primor i bon gust –amb la qualitat material excel·lent a què ens té acostumats– per Edicions Vitel·la, de Bellcaire d’Empordà, és un voluminós recull d’estudis que aporten un panorama general de la prosa, el teatre i la poesia de la literatura de l’època moderna, amb una visió lliure dels clixés historiogràfics heretats des de la Renaixença i dels reduccionismes tradicionals, que neix amb l’objectiu d’acostar el lector a un període encara mal conegut de la nostra història literària. Aquests treballs, de vegades publicats anteriorment i ara revisats, i de vegades inèdits, apareixen aplegats per primera vegada per atansar-nos als gèneres i les modalitats literàries, conèixer l’adaptació dels models italians i d’altres llocs en la nostra tradició, descobrir els mecanismes de mecenatge o bé resseguir la pervivència dels autors canònics moderns fins als nostres dies.

D’una banda, l’aplec permet constatar la vitalitat de la literatura en llengua catalana al llarg de tres segles de la nostra història cultural i, de l’altra, institueix el volum com un recull crític i historiogràfic únic i imprescindible. La voluntat del recull era la de dissenyar una visió canònica de la nostra literatura moderna a través de treballs que abasten tot el període i tots els gèneres literaris, des de l’observació del fenomen literari més objectiva, lliure de prejudicis i innovadora.

Es tracta d’un conjunt de catorze treballs, sovint clàssics, a càrrec de set especialistes vinculats al grup de literatura moderna de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, un dels centres de recerca més actius en la recuperació i estudi de la cultura, la llengua i la literatura catalana dels segles XVI, XVIIi XVIII. Els signen autors procedents de diverses universitats del domini català: Eulàlia Miralles (UdG, UAB, UOC), curadora del volum, Albert Rossich (UdG), Montserrat Bonaventura (UdG), Mireia Campabadal (UB, UAB), Modest Prats (UdG), Biel Sansano (UA) i Pep Valsalobre (UdG).

Aquesta entrada s'ha publicat en literatura catalana moderna i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Un recull d’estudis monumental i imprescindible sobre la nostra literatura moderna

 1. joan ha dit:

  Ups! carai quin luxe!
  Gemma això no m’ho esperava. Fil directe. Que bé.
  Res, felicitar-te. És veritat que les coses interessants es tiren endevant amb amor a la causa (anava a dir “amb il·lusió” però la patent la té el molt….). Però la qüestió és saber què és una cosa interessant a la vida. Per a uns, una cosa interessant és la que genera euros. Per altres, és la que genera satisfeccions emotives. Jo, em sembla, que sóc més del primers, tristament. I és per això que us admiro.

  Ah! jo sóc de ciències. No m’agrada llegir. La literatura…brrrr. Com el llatí, no entenc el perquè s’ensenya història, però m’agradaria saber-ne. En fi, si tot i així creus que el llibre em pot agradar, me’l compraré.
  Merci Gemma, i de retruc a tu Pep.

  joan

 2. Gemma Garcia ha dit:

  Joan, com a directora de l’editorial que publica aquest llibre, intentaré contestar els teus dubtes, que entenc perfectament.
  Quant a la incertesa de la rendibilitat, les editorials petites que publiquem aquest tipus d’obres ens hem hagut d’especialitzar a no equivocar-nos gens en els tiratges. Tal com dius, certament, es tracta d’un públic reduït, però molt fidel. Tot amb tot, i per estrany que pugui semblar, aquest públic és una mica mica més elevat que el que a primer cop d’ull pot afigurar, per sort.
  Pel que fa al tipus d’aposta, la teva sospita és la resposta. Efectivament, es tracta d’una aposta arriscada amb una dosi important d’amor a la causa; tanmateix –i en això potser estaràs d’acord amb mi– aquestes característiques són les mateixes que es necessiten per tirar endavant la majoria de coses interessants de la vida, no?
  Quant a l’última frase, no sé ben bé a qui et refereixes: si als autors que es dediquen a investigar sobre aquest tema o als editors que apostem per aquestes obres. Sigui qui sigui –i torno a buscar la teva complicitat– tres-cents anys de la literatura d’un país, i en aquest cas el nostre, estic convençuda que paguen la pena! En tornem a parlar quan l’hagis llegit ;-).

  Gemma Garcia

 3. joan ha dit:

  Pep, sempre des de la ignorància en el tema,
  no entenc com es poden rentabilitzar aquest tipus de publicacions.
  No sé si és una aposta arriesgada o amor a la causa, però m’admira el valor d’aquestes editorials petites. Doncs, per interessant que sigui el llibre, anirà a les mans d’un percentatge ridícul de la població.
  Potser, a fi i el cap, és aquesta gent qui fa avançar el nostre pais.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s