L’elixir de l’eternitat i l’alquimista

Diumenge passat, 10 d’abril, el diari ARA treia un reportatge a dues pàgines (!) sobre un veterinari–Joan Cunill, cognom que predestina– i expert en embriologia barceloní que assegura haver preparat un elixir que atura l’envelliment; més encara, segons el seu descobridor, permetrà viure eternament. Paraules majors. L’Excelsium, que així s’anomena el preparat, és una combinació de proteïnes extretes de l’embrió fecundat d’ou de gallina. Malgrat que no disposa encara de tota la paperassa legal, fa anys que la jet set barcelonina, especialment el sector conjugal dels polítics més coneguts, ja el pren, sembla que amb resultats subjectivament positius.

Dos dies després, avui dimarts 12 –quan ja han fet sentir la seva veu dissident o escèptica els aixafaguitarres de l’establishment científic–, apareix un breu al mateix diari, “el concepte”, que acaba dient: «És cert, però, que qui pot fer creure als rics que té l’elixir, ha trobat una pedra filosofal: un xarop vagament benèfic que omple les butxaques d’or».

Aquesta idea que compara l’ànsia alquímica per obtenir –debades– la pedra filosofal (o, en l’opinió vulgar, que els acusava de voler transformar altres metalls en or) i l’autèntic ‘alquimista’, és a dir el que treu or de negociar amb la salut dels altres, és exactament la d’un text de la nostra tradició literària, concretament del poeta barroc barceloní Francesc Fontanella. En la poesia siscentista era l’apotecari el que es feia ric venent remeis d’herbes i apòzemes diverses mentre l’alquimista s’arruïnava i hi perdia la salut. Podeu llegir el text aquí. Amb notes explicatives, el podeu consultar a Poesia catalana del barroc. Antologia, Albert Rossich i Pep Valsalobre (ed.), Bellcaire d’Empordà: Edicions Vitel·la, 2006.

Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura i espectacles, literatura catalana moderna i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s