Canvi de paradigma cultural?

Sabem que amb el pas de la cultura de tradició oral a l’escrita probablement hi va haver un seguit de canvis de mentalitat i, per tant, de la seva expressió (veg. Jack Goody, The Domestication of the Savage Mind, 1977, i G.E.R. Lloyd, Demystifying Mentalities, 1990) que van contribuir o que van ser fins i tot decisius en el que coneixem com el pas del mite al logos.

No sé si ara mateix estem en un pas semblant de canvi de paradigma cultural de la mateixa magnitud: retrocés de la lletra (i de l’expressió lingüística en general) a favor de la imatge. Més resumidament: del llibre a la pantalla. La nutrició mental preferentment amb imatges (notem que la música també ha passat a ser fonamentalment imatge a través del videoclip) no sé si és millor o pitjor, des d’un punt de vista ètic, però no es pot negar que incapacita de manera manifesta per a la reflexió i el coneixement.

Ben cert que podem concloure: i on ens ha portat la brillant cultura escrita? Entre altres coses, a l’aprofundiment de l’explotació humana i a l’increment de les desigualtats planetàries, a la destrucció en gran escala de les guerres mundials, a la barbàrie dels camps d’extermini nazi, els gulag soviètics o les matances khmer. Cert. Però no veig tampoc un futur gaire més falaguer amb les noves tendències culturals. La globalització uniformitza i afavoreix el control massiu mitjançant minúscules elits, la barreja racial i els moviments de poblacions generen explosions d’intolerància. I internet? Més enllà dels enormes i innegables avantatges, internet ha estat també clau en l’estratègia del terrorisme islamista o en el foment i l’autolegitimació d’individus com el norueg Breivik.

Avui estic apocalíptic, ves.

Aquesta entrada s'ha publicat en Història de la cultura, Reflexió i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s