Un panorama complet d’estudis de la nostra literatura

Acaba d’aparèixer el tercer volum de la col·lecció Panorama crític de la literatura catalana –un magne projecte editorial en sis volums a càrrec de Vicens Vives–, dedicat a l’època moderna (segles XVI-XVIII). Com deia Albert Rossich, coordinador del projecte a punt de cloure’s amb el darrer volum, el segon dedicat a l’edat mitjana, l’objectiu de l’obra és “recollir, ordenar i sintetitzar les crítiques, ressenyes i investigacions més autoritzades, audaces i suggerents que s’han dedicat als autors de la literatura catalana, així com als moviments literaris i a les seves transformacions al llarg de més de deu segles”. Alhora, la col·lecció “es proposa oferir al lector un estat de la qüestió del conjunt de la bibliografia existent a hores d’ara sobre obres, autors i períodes del conjunt de la literatura catalana, mostrant alhora allò que ja ha estat objecte d’estudi com allò altre que encara queda pendent”. L’obra completa ofereix un panorama que “vol ser raonablement complet, rigorós i entenedor, però per sobre de tot útil. En la nostra literatura aquest propòsit no té precedents […] [tot i que] sí que en té en d’altres: hem d’esmentar en primer lloc la Historia y crítica de la literatura española (1980-2000) dirigida per Francisco Rico. […] També s’inspira en aquest model la História crítica da literatura portuguesa (1998…)”. En definitiva: és tracta d’una obra majúscula per a una cultura occidental, equiparable a d’altres de la mateixa categoria en les grans cultures del nostre entorn.

Aquest volum III ofereix una descripció i anàlisi sintètiques però profundes i rigoroses de la producció literària catalana al llarg de l’edat moderna en 602 pàgines amb dotze apartats dedicats als diferents períodes, gèneres literaris i figures més destacades, encapçalats cadascun per un estudi de l’estat de la qüestió sobre la matèria: “L’època del renaixement”, “La poesia al Cinc-cents”, “Pere Serafí”, “Prosa i teatre del renaixement”, “L’època del barroc”, “Poesia, teatre i prosa del barroc”, “Francesc Vicent Garcia”, “Francesc Fontanella”, “L’època del rococó i l’il·luminisme”, “La poesia i la prosa del rococó i l’il·luminisme”, “El teatre abans del romanticisme” i “Joan Ramis”, signats per A. Rossich, P. Valsalobre, A. Bover, J. Solervicens, V.J. Escartí, E. Miralles, J. Mas, G. Sansano i J. Salord, és a dir, amb contribucions d’investigadors de tots els països catalans, amb la coordinació, direcció i presència majoritària de membres del Grup de Recerca en Literatura Catalana de l’Edat Moderna de la Universitat de Girona. Dins de cada apartat, hi trobem una selecció dels estudis més significatius en els darrers decennis sobre aquella matèria. El volum dedicat als segles moderns, a més, contribueix de manera definitiva a normalitzar la nostra percepció de la cultura literària catalana com un continuum des de l’edat mitjana fins als nostres dies.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la cultura, literatura catalana moderna, Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s