Una història de la literatura catalana… en espanyol

Efectivament, acaba d’aparèixer una breu història de la literatura catalana de l’edat moderna, completa, que ofereix una panoràmica de la cultura literària dels tres segles moderns (XVI-XVIII) en tots els territoris del domini lingüístic (Catalunya, Rosselló, València, Balears) i en tots els gèneres literaris: Albert Rossich i Pep Valsalobre, Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII), Madrid, Editorial Síntesis (Letras Universitarias), 2011, 246 pp.
Incorpora un capítol introductori que reflexiona sobre la visió historiogràfica tradicional sobre el període i les noves perspectives d’anàlisi, ara objectives i sense prejudicis, així com el paper que van jugar determinats factors en el desenvolupament de la literatura en llengua catalana: la difusió del castellà com a llengua de cultura dins la monarquia hispànica, el paper de la impremta, les institucions culturals al llarg del període, etc.
Més enllà dels gèneres tradicionals de la literatura creativa (poesia, prosa, teatre), el volum dóna compte també, sumàriament, de la poesia oral i de la cultura literària en l’àmbit de la didàctica (devota i tècnica), l’erudició (estudis filològics i literaris, especialment al Setcents), la historiografia, la memorialística i l’epistolografia. En conjunt, podem apreciar una literatura ben viva en tots aquest aspectes al llarg dels tres-cents anys llargs del període (vegeu aquí l’índex).
El fet que el volum aparegui en espanyol té a veure amb dues circumstàncies. La primera perquè es tracta d’un encàrrec d’una editorial madrilenya per ser incorporat a una col•lecció de literatura universal (encara que finalment ha anat a raure en una col•lecció universitària); la segona, perquè és voluntat de l’equip de recerca que hi ha al darrere de l’obra, el grup de literatura moderna de la Universitat de Girona, difondre la literatura del nostre país més enllà de les fronteres pròpies, com ho fa regularment en forma de articles i monografies en diverses llengües (francès, italià, anglès, espanyol) en publicacions d’arreu i també a través de congressos internacionals en què participen els seus investigadors. Podeu consultar la pàgina web del grup per veure’n detallades les activitats de difusió de la cultura pròpia en què està compromès.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la cultura, literatura catalana moderna, Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s