Per què estudiar la nostra llengua i la nostra literatura?

Us transcric el document preparat per la Coordinadora d’Estudis Universitaris de Filologia Catalana, molt adient per a aquesta proper període de matriculació a les universitats catalanes:

Perquè hi ha una oferta àmplia, sòlida i homogènia

Tots els nostres graus proporcionen una formació filològica de caràcter general i un coneixement aprofundit de la llengua i la literatura catalanes i del seu context cultural (amb denominacions diverses), la qual cosa configura una oferta formativa àmplia i variada:

Llengua i Literatura Catalanes: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears, Universitat Rovira i Virgili i Universitat Oberta de Catalunya.

Filologia Catalana: Universitat d’Alacant, Universitat de Barcelona i Universitat de València.

Estudis Catalans i Occitans: Universitat de Lleida

Perquè són uns estudis amb futur

Segons els informes de l’Agència per a la Qualitat Universitària de Catalunya (AQU), els nivells d’ocupació dels graduats en filologia catalana estan entre els més alts de tot el catàleg de titulacions universitàries, des dels primers anys després de la graduació i en els àmbits laborals relacionats amb els estudis. Els nostres graduats tenen una formació polivalent que els habilita per assumir amb excel·lència àmbits de treball com els següents: Docència universitària, a instituts i a cursos de català per adults i per a estrangers. / Assessorament lingüístic (mitjans de comunicació i audiovisuals, creació de continguts, correcció lingüística). / Tasques editorials, entre les quals: Edició, correcció, traducció i composició de textos, Informes de lectura, Producció i manteniment de continguts en xarxa, Elaboració de materials didàctics i de consulta. / Gestió i organització. / Acolliment lingüístic. / Gestió del patrimoni lingüístic i literari. / Creació i crítica literària. / Recerca i explotació de la recerca i de les tecnologies lingüístiques.

Des d’ara i en els propers anys caldrà un bon nombre de titulats (superior fins i tot al que es forma en aquests moments en les universitats del país) per tal de garantir el recanvi de les primeres generacions de professors de llengua i literatura als instituts de secundària i l’atenció a les aules d’acollida a nouvinguts.

Perquè ens apassionen la llengua i la literatura

Perquè la catalana és una de les literatures europees amb més tradició, que abraça de Ramon Llull a Joan Fuster, d’Ausiàs March a Carles Riba, de Joanot Martorell a Mercè Rodoreda i de Francesc Fontanella a Joan Brossa.

Perquè el català és una llengua amb una rica tradició d’estudi lingüístic de primer ordre en l’àmbit romànic, que abraça de Pompeu Fabra a Manuel Sanchis Guarner, de Joan Coromines a Joan Solà, d’Antoni M. Alcover a Francesc de Borja Moll.

Perquè la llengua és el nucli de la nostra identitat

Perquè donen forma al pensament col·lectiu, són el sistema de signes i de referents que ens permet d’entendre’ns i són el vehicle que sosté la nostra cultura i en bona part la nostra identitat com a poble.

Perquè estem oberts al món

Perquè l’interès per la nostra llengua i la nostra literatura no deixa de créixer arreu del món. Perquè la xarxa d’estudis catalans a l’exterior comprèn 160 universitats de 28 països dels cinc continents, amb més de 7.000 alumnes. Perquè la traducció dels nostres escriptors clàssics i contemporanis ja abasta més de 50 llengües i no para de créixer. Perquè la llengua i la literatura catalanes són una porta d’accés al llenguatge i a la literatura universal.

Podeu accedir a la pàgina de la Coordinadora, amb informació sobre els estudis de filologia catalana arreu, la recerca universitària, etc., aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Docència, Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s