El paper del PSC

psc 2Més defeccions… Ja ho havia comentat jo mateix no fa pas gaire. Que el PSC està en una situació de desorientació total és obvi per a tothom, excepte per a la seva elit dirigent. El fet de no haver-se adaptat a la nova centralitat política del país, és a dir a la demanda d’un estat propi, el condemna a la contradicció permanent. Ara bé: el PSC és un partit cabdal per al futur del país. Repeteixo: cabdal. No s’hi val a fer broma constantment i a sospirar per la seva estricta desaparició.

Si ens situem en l’horitzó del 2014, en el dia del referèndum, poden passar bàsicament dues coses: que guanyi el SÍ o que guanyi el NO (no entrarem ara en altres precisions).

Si aleshores el PSC encara manté la seva postura contrària a l’estat propi, és a dir, fa campanya pel no, la seva situació respecte dels resultats pot derivar en diversos culs-de-sac. Si guanya el SÍ, el PSC roman aïllat de la majoria democràtica del país i el seu futur s’albira fosc, molt fosc, durant un període molt i molt llarg, fins que aconsegueixi ressituar-se en el nou escenari d’un estat català: parlem de decennis, probablement.

Si guanya el NO, el catalanisme socialista no li perdona l’opció contradictòria amb la nova centralitat catalana i que ha comportat el fracàs d’aspiracions històriques a un futur propi i roman amb una base social reduïda, la qual, de fet, ja no serà ni seva, perquè per una banda li xuclarà el PP i per l’altra li arrabassarà C’s. La seva desaparició serà cosa de mesos.

En canvi, crec que pot (i ha de) jugar un paper decisiu en el futur d’aquest país. Per començar, no pot dir que hi ha qüestions més prioritàries que la independència, perquè la independència és la qüestió prioritària per tal com en depèn la supervivència nacional, social i, sobretot, econòmica. I, per contra, la sort futura del nostre país pot ser que passi en gran part pel fet que el PSC assumeixi aquest convenciment i faci una labor importantíssima en sectors que li són ben propers però que són simultpsc 1àniament ben allunyats del camí cap a l’estat propi, especialment entre la immigració espanyola des dels 50 cap aquí. La seva implantació en aquests sectors, com la d’ICV, tenen un valor estratègic que no podem menystenir. I llur paper per ajudar, una vegada més, a cosir la societat catalana en un projecte comú és transcendental, insubstituïble.

Suposo que li tremolen les cames davant la possibilitat que el PSOE imposi una sucursal directa a Catalunya. Però, francament, quin recorregut tindria aquesta opció lerrouxista si es fan les coses bé?

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Reflexió i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s