L’art i la cultura del barroc a Girona

façana catedral gironaAvui presentem el volum LIII dels Annals de l’Institut d’Estudis Gironins a dos quarts de vuit del vespre a la Sala Amics del Museu d’Art (carrer Ciutadans, 18, més o menys davant de la Fontana d’Or). S’hi recullen gran part de les aportacions presentades en el IV Congrés d’Història de Girona: “La Girona del barroc. El barroc català” que es va celebrar a la ciutat de Girona del 24 al 26 de novembre de 2011.

En convocar aquest congrés, l’IEG s’ha mostrat sensible a una part cabdal (com qualsevol altra) de la cultura del país, de les comarques, de la ciutat, tant com a la plèiade d’investigadors i de recerques que sobre els diferents aspectes de l’època barroca –la història, la literatura, l’art, la cultura material, el folklore, etc.– tanta feina han fet en els darrers decennis.

És cert que els Annals sempre han publicat investigacions sobre l’època barroca, des dels inicis, però la celebració d’un congrés de tres dies ha estat una aposta que convé reconèixer i agrair. És igualment cert que la institució local de recerca no podia tampoc no assumir la realitat de la ingent tasca de recerca i publicacions de primer ordre que duen a terme molts investigadors de la ciutat i de les comarques, tant des de l’àmbit acadèmic universitari com des del privat. La celebració del congrés és també, doncs, un reconeixement d’aquesta feliç realitat.

El volum inclou en 654 pàgines sis ponències (de Jaume Fàbrega, Anna Gironella, Montserrat Jiménez, Albert Rossich, Antoni Simon i Xavier Torres) i un conjunt de setze comunicacions que abasten la història de l’art, la descripció i anàlisi de documents i episodis històrics diversos, determinats aspectes de la premsa i la impremta del període, estudis sobre tradicions lingüístiques i materials o l’edició de textos literaris inèdits.

Podeu accedir als enregistraments de les intervencions orals del congrés aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en art, Català, Història de la cultura, literatura catalana moderna, Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s