Publicació de l’obra mística d’una escriptora catalana

teresa mir1Teresa Mir, va escriure entre 1709 i 1714, en plena guerra de Successió, una autobiografia espiritual. És un dels pocs textos de mística que coneixem en llengua catalana al costat del de fra Antoni de Sant Maties, del Siscents, a penes estudiat i del de la manresana Marta Noguera, ja del tombant del XVIII-XIX. I l’autora, a diferència de la gran majoria de textos d’aquest gènere, era laica, no pas religiosa. Casada i amb fills, va viure la major part d’aquells anys de visions i èxtasis religiosos a Castelló d’Empúries, fins que va retornar a Olot, quan el seu marit, jutge, va morir.

Es tracta d’un text molt interessant en què l’autora i protagonista descriu amb una precisió extraordinària les seves visions místiques, especialment relatives a la figura de Crist, el qual la fa esposa seva, segons les seves pròpies confessions. El text revela una gran sinceritat i sensibilitat, tot i tenir com a model principal els escrits de les mateixes característiques de Teresa d’Àvila, entre altres fonts espirituals que la mateixa olotina explicita. Potser que algunes de les afirmacions d’ordre teològic de Teresa Mir, una jove entre els 28 i els 33 anys, tinguin un caire de tipus heterodox, la qual cosa li dóna un valor afegit. Properes investigacions en aquest sentit aclariran aquesta qüestió i moltes altres al voltant d’un text tan singular en la tradició literària i cultural catalana.

El text es conserva en un únic manuscrit a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. Apareix encapçalat per una vida i panegíric de la beata Mir a càrrec del seu confessor i director espiritual, Esteve Gay, capellà de Castelló. A continuació figura el llarg text autobiogràfic de Teresa. Per bé que era un text conegut pels estudiosos de la literatura memorialística antiga,teresa mir 2 romania encara inèdit i per estudiar a fons. Un treball de recerca de màster a càrrec d’Anna Garcia Busquets, alumna del màster d’Iniciació a la recerca en humanitats a la Facultat de Lletres de la UdG, ha dut a terme una excel·lent edició del text místic a partir del manuscrit.

I just ara acaba de publicar-se digitalment a Publicacions de la Universitat de Girona.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la cultura, literatura catalana moderna, Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s