Èpica catalana a Roma

pujol portadaAra fa un any i mig, el 12 i 13 de gener del 2012, va tenir lloc a Roma un congrés sobre el gènere èpic organitzat per l’Aula Carles Riba i l’Università “Roma Tre”:  L’epica. Tra evocazione mitica e tragedia. Hi van intervenir investigadors d’universitats italianes i catalanes.

A banda d’intervencions sobre l’èpica homèrica (Giovanni Cerri, Carles Miralles), sobre detalls èpics en la literatura contemporània (N. De Benedetto, E. Matassi, L. Malknecht, A.M. Saludes, V. Ripa, P. Rigobon o N. Palladino, que tractaven del comte Arnau, Rodoreda, Carner, Perucho, etc.), sobre la continuïtat èpica en autors moderns (G. Grilli) o sobre èpica i música o teatre musical en l’època moderna (R. Arqués, E. Matassi), hi van haver intervencions sobre literatura catalana de l’edat moderna. Annamaria Compagna comparava un poema èpic de Tomaso Costo publicat a Nàpols al 1573 i el del català Joan Pujol publicat el mateix any a Barcelona, ambdós sobre la victòria de Lepant; Eulàlia Miralles tractava de l’«Epica bellica in età moderna», fonamentalment la poesia èpica i epicopolítica en el context de la guerra dels Segadors (1640-1652); i, finalment, Pep Valsalobre, a «Primordi dell’epica ispanica su Lepanto: nuove considerazioni», posava de relleu la contribució poètica a l’èpica hispànica de tema lepantí de tres autors que publiquen a Barcelona (dos catalans, Jeroni Costiol i Joan Pujol) i un alguerès (Antoni Lo Frasso), tot destacant l’aspecte pioner de l’obra de Pujol respecte dels textos èpics peninsulars més coneguts però més tardans.

La culminació dels actes romans va tenir lloc a la Libreria Spagnola de la Piazza Navona, on va ser presentada la traducció italiana de poesies de Carles Miralles en un acte literari emotiu i agradabilíssim.

El proper dimecres 10 de juliol, a les 18,30, en el marc del Simposi internacional «Tragèdia», organitzat per l’Aula Carles Riba (IEC, Barcelona, 10 i 11 de juliol), tindrà lloc la presentació, a càrrec de Giuseppe Grilli (Università di Roma-Tre), del volum que aplega les aportacions orals fetes a Roma en aquell gener fred climatològicament i calidíssim en aportacions creuades entre uns i altres investigadors.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la cultura, literatura catalana moderna, Literatura universal, Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s