Memòria personal. Una altra manera de llegir la història

Acaba de veure la llum el volum Memòria personal. Una altra manera de llegir la LlibreMemòriapersonal1història, a cura d’Oscar Jané, Eulàlia Miralles i Ignasi Fernàndez. El llibre, publicat en format digital, pertany a la col·lecció de monografies de Manuscrits: Revista d’Història Moderna, publicada pel Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tal com s’explicita al títol, el llibre se centra en la literatura personal, documentació gestada en l’àmbit privat, que narra tant aspectes de la vida quotidiana com fets històrics que l’escrivà o escrivans van considerar dignes de deixar en la memòria. Es tracta del món heterogeni de les autobiografies, dels llibres de memòria, dels dietaris… una literatura, al capdavall, entre fronteres: entre història i escriptura, entre vida quotidiana i relat íntim, l’estudi de la qual ha rebut un gran impuls en els darrers anys (veg. una mostra).

En el llibre, s’hi troben publicades les aportacions d’historiadors, filòlegs, antropòlegs… de diferents àmbits geogràfics i lingüístics, presentades al congrés internacional que va tenir lloc a Barcelona, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, els dies 10 a 12 de novembre de 2011, tot just fa dos anys.

Dividits en tres grans blocs temàtics, els estudis aporten un interessant enfocament interdisciplinari al tema i van precedits per la presentació de l’editor Òscar Jané, “Memòria personal: la història i l’escriptura”, A continuació, hi trobem sis treballs que conformen el primer bloc del llibre dedicat a “La representació en l’escriptura: l’individu i la societat”: “Una experiència en difusió del patrimoni memorialístic a l’Arxiu Municipal de Palafrugell: el dietari d’Irene Rocas, de Llofriu (1861-1947)”, de Jordi Curbet; “La correspondencia privada de la familia Arroyo-Clavijo: el ideario de las élites tinerfeñas del siglo XVIII”,  de Belinda Rodríguez; “Perpetuació del passat al convent de Santa Clara de Perpinyà a través del seu llibre de memòries (1549-1842)”, de Verònica Zaragoza; “Devoir ce sujet à mes enfants”. Les écrits du for privé d’un bourgeois de la terre à la fin du XVIIIe siècle”, de Véronique Garrigues i “Anton Bosch i Cardellach (Sabadell, 1758-1829). Dietari (1787- 1804) i altres escrits d’un metge il·lustrat”, de Gisela Figueras, Josefina Molinero, Mercè Renom, Montserrat Sauquet i, finalment, “Jeanne Paillon depuis les Souvenirs d’Algérie aux revues du Club Alpin Français: une histoire de famille et de formation dans la France de l’époque coloniale”, de Livia Castelli.

El segon bloc titulat “Política i quotidianitat” recull tres estudis: “Memorias de cautivos, 1574-1609”, de Cecilia Tarruell; “Memoriales y cartas de un cardenal que quisiera ser valido. Un brillante ejemplo de construcción de la memoria”, de Rafaella Pilo i, en darrer lloc, La guerra de Successió vista amb ulls napolitans. Les Memorie de Tiberio Carafa”, de Neus Ballbé i Gaetano Damiano.

Dietari pujadesFinalment, el darrer bloc, que duu per títol “El text: llengua i tipologia dels escrits”, consta de cinc treballs, que són: “Trenta-set cartes inèdites de la Renaixença valenciana”, de  Rafael Roca; “Memòria personal i gènere epistolar. Els manuals que ensenyaven a escriure cartes publicats a Catalunya (segle xix”, de Sílvia Amor; “‘Ayant tiré ses tablettes de sa poche, il se mit à y écrire je ne sais quoi, avec beaucoup d’attention’: Mémoire et écriture en France, en Angleterre et dans le Saint-Empire Romain Germanique (XVIIe-XVIIIe siècle), de Antoine Odier; “Alfabetización y castellanización de las clases populares catalanas en plena Renaixença literaria. Las memorias personales de un masover del siglo XIX”, de  Narcís Figueras i Joaquim M. Puigvert i tanca el bloc i el volum el treball “Notes entorn de la Vida literaria de Joaquim Llorenç Villanueva”, de Ricardo Rodrigo Mancho i Pilar Pérez Pacheco. (Verònica Zaragoza)

Aquesta entrada s'ha publicat en Història moderna, literatura catalana moderna, Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s