Els catalans i la malenconia: ‘història’ d’un lloc comú (II)

(continuació)

Segons parers científics, doncs, els catalans som malencònics, moderadament malencònics. four-temperamentsTambé l’historiador valencià barroc Gaspar Escolano, a la seva Década primera de la historia de la insigne y coronada ciudad y reino de Valencia (1610-1611), era d’aquesta mateixa opinió: deia que era atribut dels catalans la “saturnina melancolía”. Força després, en una dissertació feta al 1756 a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona sobre la poesia “vulgar en Cataluña” a principis del segle VIII (!), Francesc de Novell afirmarà: “Yo, excelentíssimo señor, nada admiro del ingenio catalán [és a dir: ja res que facin els catalans no em causarà sorpresa], porque su fogosidad y natural melancólico por su retiro los dispone cierto temperamento apto para todo género de inventivas».

El diagnòstic sobre quin era el temperament generalitzat dels catalans és, doncs, coincident, al darrer any del segle XVI, a principi del XVII i avançat el XVIII. Ara bé: què entenen aquests autors amb aquesta diagnosi?Les_Quatre_temperaments

Abans de passar avant, convé saber que la psicologia antiga es basava en la identificació de quatre temperaments principals. D’altra banda, en la constitució del cos humà hi ha quatre humors o fluids. L’equilibri entre aquests quatre humors determina l’estat de salut. Els humors són la bilis groga, la flegma, la sang i la bilis negra o atra bilis. Però, a més d’estar relacionats amb la salut, el predomini d’un o altre defineix el temperament, complexió o caràcter d’una persona. I així l’ésser humà pot classificar-se, respectivament, en colèric o biliós, flegmàtic, sanguini i malencònic. Tals humors, al seu torn, estan relacionats amb cadascun dels quatre elements que conformen la matèria. La bilis groga amb el foc; la flegma, amb l’aigua; la sang, amb l’aire; i la bilis negra, amb la terra. El temperament malenconiós, doncs, és degut a un excés de bilis negra, anome4 temperamentsnada en grec melaina cholos (d’on prové melancolia o malenconia). A més, cada element participa de dues qualitats, de les quatre possibles: calor, fredor, sequedat, humitat. I les que caracteritzen l’element terra són sequedat i fredor. La malenconia, doncs, s’associa en el pensament premodern a la terra, a l’element sec i fred, i, doncs, a l’estació de la tardor, al color negre, etc.

(continuarà)

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la ciència, Història de la cultura, Història moderna, Literatura universal i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s