Els catalans i la malenconia: ‘història’ d’un lloc comú (VI)

RAFFAELLO - La scuola di Atene(continuació)

A les stanze rafaelianes, a la Sala della Segnatura del Vaticà podem contemplar l’Escola d’Atenes de Raffaello Sanzio, on apareix representat Miquel Àngel que adopta la postura de recolliment clàssica de la Malenconia, sol i amb el cap recolzat a la mà esquerra. Dürer va fer un gravat d’interpretació complexa però revelador de la seva simpatia personal pel caràcter: Melencolia I. El filòsof neoplatònic florentí Marsilio Ficino es definia ell mateix com a malencònic i el seu horòscop mostrava a “Saturnum in Aquario ascendentem”. Segons aquesta nova revisió del temperament malencònic, l’influx de l’element terrestre i l’astral saturnià concedien a l’afectat per aquest temperament una tirada natural al recolliment interior i al coneixement contemplatiu. Una propensió a la concentració en un mateix i en les seves possibilitats. Al capdavall, es posava èmfasi en l’aspecte positiu de l’ambigüitat que romania latent en la concepció medieval de l’acedia. Aleshores la tristitia, la desperatio i el diable meridià dels claustres, passa a poblar els tallers d’artistes i els estudis de literats. És Ficino qui fusiona la síndrome malencònica i el caràcter saturnià. L’afectat per la primera és definit ara com a genial però làbil; el saturnià, sota l’influx del planeta fosc, fred i sec, és solitari i tendeix a la contemplació. S’agermanen qualitats extraordinàriament positives amb altres extremamdurer melancholia 1ent negatives. Amb Ficino s’identifica també el temperament malencònic amb el furor creatiu, furor diví, que havia definit Plató.

El resultat, a la vista està, és un estatus altament inestable, fràgil, molt precari. De l’estat creatiu més sublim a la follia, de la il·luminació intel·lectual més excelsa a l’apatia i a la depressió només hi ha un pas. En general, però, les alternatives radicals tenen lloc rara vegada i el més habitual és trobar situacions intermèdies.

(continuarà)

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la ciència, Història de la cultura, Història moderna, Literatura universal, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s