Els catalans: malenconiosos, bel·licosos… i traïdors

“Són los catalans ordinàriament, conforme parer de doctes i experts metges, de complexió melancòlica” deia el jesuïta Pere Gil al Llibre primer de la Història catalana, una obra de geografia i d’història natural, redactada al 1600. I a partir d’aquesta cita vaig fer, fa mesos, una sèrie d’entrades en aquest blog sobre el tema malenconiós.

Aquella visió dels catalans marcats pel temperament malenconiós, moderadament malenconiós, era una opinió favorable. N’hi va haver d’altres, d’opinions. Per exemple, arreu llegim sobre el caràcter bel·licós dels catalans. Com han canviat les coses! Però n’hi ha una altra menys coneguda i no gaire falaguera. No pas per això s’ha d’amagar i desconèixer-la. És l’acusació generalitzada segons la qual els catalans són de natural traïdors. Tal com raja. Sembla que l’acusació havia nascut en el camp del dret al segle xiv. I d’una nimietat sobre una característica del dret català medieval va evolucionar cap a una acusació general del caràcter català.

L’enfrontament de les institucions catalanes contra el rei Joan II que va engegar la guerra civil del segle XV (1462-1472) degué difondre i amplificar aquesta visió. I la revolta dels catalans al 1640 altra vegada contra la pròpia monarquia, no cal dir, la confirmaria. Entre altres (Gaspar Sala, etc.), va ser Joan Pere Fontanella, pare del poeta barroc Francesc Fontanella i jurista eminent, que per “amor a la pàtria” i per retornar als catalans l’honor i la dignitat enfront de tan nefanda consideració, va escriure contra aquesta acusació –que és freqüent en els textos jurídics del temps– i la va refutar en alguns passatges del volum primer del seu De pactis nuptialibus (1612).

Aquesta entrada s'ha publicat en Història, Història de la cultura i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s