Literatura catalana de viatges a l’època moderna (I)

El Diccionari de la literatura catalana, publicat per Edicions 62 al 1979, incorporava l’entrada «Llibre de viatges», redactada per Antoni Homs. S’hi feia un recorregut diacrònic per relats d’aquesta temàtica des de l’edat mitjana fins a la contemporaneïtat. Pel que fa a l’època moderna, Homs n’individualitzava els coneguts aleshores, quan els estudis sobre literatura del període eren a les beceroles, d’una banda molt lluny dels extraordinaris avenços en edicDLC ed 62ió de textos i publicació d’estudis de què gaudim en el present i, d’altra banda, naixien llastats pel biaix encara ben pesant de la lectura des de l’òptica decadent. L’autor individualitzava alguns textos inserits en la llarga tradició europea de les peregrinacions a Terra Santa: la Devota peregrinació a Terra Santa de l’olotí Miquel Mates, publicat imprès al Cinccents, i la Relació de la peregrinació a Jerusalem i Palestina de Joan López (v. 1780). Entre els textos aliens a aquesta tradició, Homs recordava, finalment, un text que quasi quaranta anys després encara és prou desconegut i no ha estat editat: la Relació del viatge a Itàlia els anys 1787 i 1788 del menorquí Joan Roca i Vinent. Homs recordava encara com havien romàs inèdits alguns altres textos del període valor desigual, sense més precisions. L’obra següent que s’hi esmentava eren ja el Voyages d’Ali Bey… de principi del XIX, en francès. En fi, la collita moderna estrictament catalana era magra: es reduïa a tres textos.

Ara bé: en el període literari català modern, fruit dels avenços dels darrers decennis en el coneixement sense prejudicis de l’època, no solament coneixem molt millor els textos de literatura de viatge esmentats sinó que n’han aparegut de nous d’enorme interès. I convé remarcar que hi ha una colla de textos ja coneguts que contenen interessantíssims elements de viatge, els quals de vegades en constitueixen l’element central per bé que no sempre han estat analitzats des d’aquesta perspectiva. Els veurem en properes entrades.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Comentaris sobre literatura, Història de la cultura, literatura catalana moderna i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s