Literatura catalana de viatges a l’època moderna (IV)

(Continuació)

zahir_al-umar_maximum_extent_map-svgL’objectiu del viatge era conèixer directament els escenaris de la vida de Crist, una experiència religiosa incomparable en aquell temps, especialment per a un religiós. Ara, per què en van deixar testimoni escrit? Cap d’ells no pretenia informar sobre novetats, ni fer una guia (n’existien diverses de ben documentades i presents arreu a les biblioteques europees). Els seus relats tampoc no pretenien ser considerats com a tractats per a un públic erudit sinó que més aviat aspiraven només a ser un recordatori personal i un testimoni per a l’entorn més immediat. D’aquí que els textos siguin redactats en català.

Són relats ordenats cronològicament en què s’hi exposen vicissituds personals i anècdotes viscudes. En aquest sentit, pertanyen al gènere memorialístic. Tot i que només pretenen interessar-se pels records i les emocions religioses experimentades en els llocs sagrats del cristianisme, tots ells es troben en circumstàncies distintes a les del país d’origen i, per tant, solen retenir la seva sorpresa per allò que és diferent, la qual cosa seleccionen per al seu report escrit. En aquest sentit, solen parar atenció en els habitants d’allà on van, per com viuen, com s’organitzen, els seus costums, el vestir, el menjar… Un motiu recurrent és el de la narració de les dificultats del viatge d’anada i tornada per mar a través de lapacha2 Mediterrània, farcit d’enuig, cansament, por i incerteses.

En general, són relats poc rellevants literàriament, però molt interessants per la frescor i l’espontaneïtat dels testimonis. Tots coincideixen, com deia, a reconèixer que, malgrat el dolor que en puguin sentir en parlar d’infidels, els musulmans són bon complidors dels preceptes de la seva llei i molt respectuosos amb els clergues de la pròpia religió com d’altres.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la cultura, Història moderna, literatura catalana moderna i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s