Literatura catalana de viatges a l’època moderna (VII)

(continuació)

En els textos del gènere memorialístic (memòries, dietaris, autobiografies…) del període modern en ocasions podem trobar també relats de viatges. Són viatges menors, dins Catalunya o no gaire més enllà. És el cas del conegut Rafel d’Amat i de Cortada, baró de Maldà (Barcelona 1746-1819), el qual va redactar el seu immens Calaix de sastre per ser amatquadrefamiliallegit en cercles reduïts. Es tracta d’unes memòries que abracen cinquanta anys (1769-1819) i que ens el presenten explicant als seus contertulians les anècdotes de la seva vida ociosa i els esdeveniments quotidians del seu entorn, mentre plegats prenen xocolata desfeta. El Calaix de sastre engloba, de fet, tres sèries diverses. La més coneguda és el Dietari, amb més de trenta volums. Sota el mateix nom de Calaix de sastre, però a part del format dietari, en forma més propera a la crònica, va redactar encara una sèrie de diversos volums de Miscel·lània de viatges i festes majors, que inclou volums d’una altra sèrie, la de Viles i ciutats de Catalunya; finalment, s’ha de considerar una tercera sèrie la de la guerra Gran, etc. Totes les sèries són paral·leles cronològicament. El conjunt de la producció d’aquest grafòman abasta un total de 71 volums. La més àgil i acolorida de les sèries, de gran interès costumista, és la de viatges i festes majors, en la qual el component lúdic és molt més patent que no pas al dietari. Relata viatges de l’autor a diversos indrets del país i ressenyes de les festes a què va assistir.6860calaixsastremanuscrit-g

Molt menys conegut, i anterior al del Baró de Maldà, és el cas del gironí Jeroni Saconomina, de la segona meitat del XVI, que va ser membre de l’oligarquia ciutadana de la ciutat, hi va exercir diversos càrrecs municipals i va ser diputat del General (1587). Saconomina va escriure unes Memòries de 1572 a 1602, amb esdeveniments de tipus familiar, climatològic, descripcions de festes i episodis sobre la política municipal. El l’entremig hi ha la descripció d’un viatge a Saragossa, de turisme cultural, que és molt interessant. Van partir de Girona el 12 de març de 1598 ell mateix, un cosí germà i un nebot, juntament amb un mercader. Hi descriu tots els llocs on van aturada per dinar i per dormir fins arribar el 17 a la capital de l’Aragó. Allà van passejar arreu i amb notable detall ens descriu tota mena de carrers, palaus, convents, la Seu, esglésies, etc., sovint fent comparances amb espais i edificis de la pròpia ciutat, Girona. Arreu l’acompanyava algun membre de la comunitat que visita, el qual li’n donava tota mena de detalls.

Saconomina para especial interès a descriure l’hospital, amb una minuciositat extraordinària de manera que ens n’ofereix tota mena d’informacions: mesures dels edificis i patis, característiques arquitectòniques, malalts (nombre i malalties que pateixen), cuidadors, capellans, sales i distribució dels malalts, despeses de manutenció i personal, pressupost, hàbits alimentaris, etc. En arribar a Girona, diu, va fer fer tres cambres a l’hospital de la ciutat a imitació de les que havia vist a Saragossa i que tanta i tan bona impressió li havien causat. Com que hi era per Setmana Santa, ens descriu també les diverses processons que va veure. No es pot estar de donar algunes pinzellades d’usos i costums de la ciutat: «Les dones de Saragossa són brutes i van mal lligades (=despentinades, mal arreglades en general) i los forasters s’han de comprar a l’hostal tot lo que han mester per menjar i beure, que és gran treball per ells, i si van a la taverna per beure, s’han de prendre la tassa i rentar-la i lo taverner sols mesura lo vi». El 23 de març sortia de Saragossa camí de casa per un recorregut diferent al d’anada (i ens en dóna també detall de llocs de dinar i dormir) i arribava a la seva ciutat el 30 de març. (Trobareu informació sobre aquests autors –i molts altres dietaristes–, l’obra i les edicions avui assequibles a http://www.memoriapersonal.eu/).

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Comentaris sobre literatura, Història de la cultura, literatura catalana moderna i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s