Catalunya i Europa a l’edat moderna (I)

Dijous 23 i divendres 24 de novembre es va celebrar a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona la I Jornada d’estudi internacional / Journée d’étude internationale:Catalunya mira Europa / Europa mira Catalunya. La Catalogne regarde l’Europe / l’Europe regarde la Catalogne, fruit de la col·laboració de l’àrea de llengua i literatura franceses del Departament de Filologia i Comunicació, és a dir la Dra. Anna Maria Corredor i l’équipe de recherche ERLIS de la Université de Caen-Basse Normandie, és a dir la Dra. Alexandra Testino-Zafiropoulos. No detallaré els títols i convidats de totes les ponències que s’hi van expressar i debatre, sinó que em cenyiré només a les quatre que van tenir com a marc l’època moderna. Es tracta de Juan Carlos D’Amico (“Luca Assarino ou la révolte catalane du XVIIe siècle vue de l’Italie”), Alexandra Testino-Zafiropoulos (“Cataluña y la ambición francesa: Marca hispánica e intereses creados”), Alexandra Merle (“La Catalogne et son histoire dans le genre cosmographique en Europe à l’époque moderne”), tots tres professors investigadors a la Université de Caen, i un servidor, Pep Valsalobre (“The French connection. La recepció del barroc francès a Catalunya”).

Sin título

Vet aquí els resums de les quatre intervencions:

Amico : En 1644 sont publiées à Gênes les deux premières parties de l’histoire Delle Rivoluzioni di Catalogna. D’origine génoise, l’auteur Luca Assarino est un aventurier de la plume qui avant ses activités littéraire, politique, historique et journalistique eut un passé turbulent et séjourna en prison à plusieurs reprises. L’ouvrage sur la révolution catalane, publié peu après les événements, connut un certain succès auprès de lecteurs italiens. Une nouvelle édition parut à Bologne en 1645 et une autre à Gênes en 1647 augmentée de deux nouvelles parties. En partant de l’étude de cet ouvrage, la communication de Juan Carlos D’Amico sera centrée sur l’analyse de la position politique de l’auteur par rapport au conflit en Catalogne et sur l’image des révoltes catalanes que l’ouvrage véhicula dans la péninsule italienne à la veille des révoltes de 1647 à Naples et à Palerme contre la couronne d’Espagne

Testino: Pierre Marca, gobernador y visitador francés en Cataluña, escribe en el siglo XVII un texto que dejará huella en la historiografia catalana. Entre justificación política y resguardo histórico, la obra Marca Hispánica hará resaltar las ambiciones francesas sobre Cataluña, ambición que perdurará más allá de la época clásica y la monarquía de los Habsburgo. A través de varios testimonios se intentarán analizar los diversos aspectos de una estrategia borbónica para dominar «la llave de España».

(continuarà)

Aquesta entrada s'ha publicat en Història de la cultura, Història moderna, literatura catalana moderna, Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s