Literatura catalana de viatges a l’època moderna (V)

(Continuació)

mates devota peregrinacioEl sacerdot Miquel Mates (1572-1637) era d’Olot i vicari de Sant Pol de Mar en el moment del viatge. En l’imprès de 1604 (La devota peregrinació de la Terra Santa…, reeditat al 1627), Mates exposa el pelegrinatge a Terra Santa i l’estada que va fer a Egipte. Allà se cenyeix a recórrer Jerusalem i els voltants (no va sortir de Judea), però va visitar els llocs més representatius: Betlem (naixement de Jesús), Calvari i Sepulcre (la mort de Jesús). Va dir missa a Betlem i a la basílica del Sant Sepulcre, clímax de les aspiracions de qualsevol clergue cristià. La seva descripció és, però, a la manera medieval, encara rutinària i descontextualitzada del marc real en què els llocs sants es troben. Molt més interès té la seva estada a Egipte (Alexandria, Rosseta, Damiata, El Caire, navegació pel Nil, caravana pel desert) i el viatge d’anada i tornada a aquell país nord-africà, la descripció dels quals són plenament originals: hi descriu plantes i fauna exòtiques per a ell, les piràmides, la immensitat de la ciutat del Caire, molt més gran que qualsevol ciutat europea del temps; la manera de vestir i menjar, el comportament de les dones, etc.

Molts anys després, concretament el 15 de juliol de 1732, tres franciscans sortien del port de Barcelona també en direcció a Terra Santa. Eren els catalans Pau Pou i Segimon Gràcia, i el mallorquí Antoni Fluixà. Pau Pou era franciscà; va morir a Santpedor entre 1753 i 1756. Va deixar manuscrit un text en què llegim la descripció dels llocs sants (Judea i Galilea) i la vida litúrgica que s’hi desenvolupava (especialment les grans diades: setmana santa i nadal al Sant Sepulcre i Betlem). Antoni Fluixà era també franciscà. Al manuscrit on va reflectir la seva experiència a la Mediterrània oriental no consta el seu nom, però ha pogut ser identificat per via indirecta. Va fer estada a Xipre, Judea (catorze mesos a Betlem), Galilea (Natzaret), etc.

Aquesta entrada s'ha publicat en Català, Història de la cultura, literatura catalana moderna i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s